Ние сме не само съседи и приятели с Турция,  но

...
Ние сме не само съседи и приятели с Турция,  но
Коментари Харесай

Иван Гешев пред Анадолската агенция: С Турция сме не само съседи и приятели, но имаме и дълга история на ползотворно сътрудничество

„ Ние сме освен съседи и другари с Турция,  но  имаме и общи ползи. Не е допустимо да пазиме общите си ползи без съдействие, добре е, че в действителност имаме такава добра връзка ". Това декларира основният прокурор Иван Гешев  преди визитата си в Република Турция пред кореспондента на Анадолска организация  в София. В Анкара Гешев ще организира диалози с основния прокурор на Турция Бекир Шахин, с министъра на правораздаването Бекир Боздаг и  с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. 

Пред  агенцията  българският основен прокурор декларира, че взаимното съдействие сред правосъдните органи на България и Турция се основава на дълга история. „ Имаме доста ползотворно съдействие с сътрудниците в Турция от доста години. Преди това като заместник-главен прокурор имах доста положителни контакти с турската прокуратура и турските органи за социална сигурност. При двамата основни прокурори преди мен - Сотир Цацаров и Борис Велчев, също имаше такова съдействие с турската страна. Това е от огромно значение, защото ние сме съседи, имаме и обща граница, и общи проблеми “, показва Гешев.

„ Борбата против интернационалната, трансгранична престъпност ще се провали, в случай че не работим дружно. Усилията ни ще се провалят, в случай че не си сътрудничим със страни както в границите на Европейския съюз, по този начин и отвън него. Политическите разлики не би трябвало да пречат на битката с престъпните прояви, тъй като това е общ проблем за всички страни “, споделя още Гешев.

Пред Анадолската организация основният прокурор напомня, че самодейността за основаването на Форума на основните прокурори на балканските страни е пристигнала точно от управленията на прокуратурите на Турция и България. Първата намира се организира през октомври 2019 година в гр. Измир, Турция. Вторият Балкански конгрес се състоя през юни 2021 година в гр. София. Третият работен конгрес на основните прокурори на балканските страни се организира на 9 и 10 ноември 2022 година в гр. Букурещ, Румъния. 
Заявявайки, че форумът е съдействал съдействието сред страните в и отвън Европейски Съюз да стане доста по-ефективно, Гешев споделя още: „ Нашите общи проблеми са ясни, нашето съдействие в битката против натиска на противозаконната миграция, тероризма и прането на пари е доста положително. Без персонален контакт, без да се познаваме персонално и без съдействие няма да можем да се борим с тези закононарушения по ефикасен метод “. 

Гешев разяснява и битката с проведената престъпност: „ Ние, като част от правосъдната система, вършим всичко съгласно разпоредбите, само че нарушителите на законите не съблюдават нито граници, нито правила. Те се пробват да работят по-бързо от нас. Трябва да компенсираме тяхната преднина. Начинът за това е посредством директни контакти посред ни. Мога почтено да кажа, че имаме изключителни, в действителност отлични контакти с турската прокуратура. Винаги поддържаме контакта си жив, с цел да може дружно да се борим с общите проблеми “.

Обяснявайки съответно съдействието сред българската и турската прокуратура, Гешев дава и образец с изгонването неотдавна  в Турция на Левент Гьокташ, който е бил упрекнат за убийството на писателя  Неджип Хаблемитоглу. „ Преминахме през тежък правосъден развой, само че причините, показани от нашата прокуратура, бяха признати от съда и лицето беше предадено на Турция, с цел да бъде съдено “, споделя основният прокурор. 

Като различен образец за ползотворно съдействие с Турция, той дава и работата по случая с убийството на българския граничен служител на реда на  българо-турската граница. Гешев споделя, че е получена информация за хода на следствието в Турция при срещата на двете страни. „ Нашите турски сътрудници обявиха, че работата по случая ще завърши бързо и той ще бъде позволен посредством обективен правосъден развой “, акцентира българският основен прокурор. 

Иван Гешев показва и признателност към турските си сътрудници за съдействието по случая с делото против Димитър Желязков, който бе търсен в България и беше хванат в Турция, след което бе екстрадиран у нас, с цел да бъде изправен пред правораздаването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР